Fick förfrågan av en god vän om jag kunde gå igenom hur man tillagar en hel biff!
Jag har tänkt på detta ett par dagar nu och jag skulle nog kunna hålla på hela dagen, men ska försöka ta det så kortfattat som möjligt!
Först av allt behöver vi extra mycket kärlek och omsorg för vi vill väl inte förstöra detta underbara stycke kött! Jag ser alltid till att ha ett litet snack med det under tillagnings tiden...kan lova att mina elever tycker jag är väldigt konstig när jag står där och snackar för mig själv och blir lycklig som ett barn när köttet är färdigt .
Börja med att ta ut köttet och låt det stå i rums temperatur ca 1 timme... Nu säger vi att vi har ca en 1kgs bit! Stek av köttbiten i en varm panna, se till att den är väldigt varm för du vill inte börja koka köttet och göra oss av med alla dessa sköna safter i köttet. Det behövs bara ett par minuter, ni vill bara få en stekyta. Gnid in köttet med salt och peppar helst grovt havssalt
Nu kan du lägga köttet på ett bläck rakt upp och ner som dom flesta tråkiga kockar gör, men vad är det för nöje i det... vi snackar kärlek!!!!
Dela ett par stycken lökar på hälften och en vitlök, lägg i ett par lagerblad, några kvistar timjan och rosmarin, liten hand full hela peppar korn, ca en halv liter rött vin, lägg över kött biten och lägg den i en förvärmd ugn på 100C.... ja!jag vet det kommer ta evigheter varför inte köra på 180C.... som sagt vi snackar kärlek.
Stekgrader till dig som använder termometer:
Griskött:65-70º
Kyckling:65-70º
Oxkött och lamm: rare ca 40C, medium rare ca 46C, medium ca 54C ,medium well ca 59º, well done ca 65 -72º
Jag rekommenderar stark 53-54C vilket tar ca 30- 45min beroende på tjocklek, tar ut den och låter den vila ca 5-10min innan jag skär den! Vill ni kan ni ta ut den vid 53 C om ni tillagar den tidigt på dagen, sen värma upp den igen ca 10min på 180C
Vill ni verkligen imponera och gå överkurs så lägger ni biffen i en ugnsäker påse med grönsakerna och örterna sen lägger den i ett vattenbad i ugnen på 50 grader i 6 timmar. Sen aöt ni behöver göra är att värma upp köttet. Det kommer att vara otroligt mört.
Vill ni verkligen imponera och gå överkurs så lägger ni biffen i en ugnsäker påse med grönsakerna och örterna sen lägger den i ett vattenbad i ugnen på 50 grader i 6 timmar. Sen aöt ni behöver göra är att värma upp köttet. Det kommer att vara otroligt mört.
Vill ni göra det lätt för er så skär ni upp köttet i 200grams bitar, svek av dom ca 30 sec på varje sida in i ugnen som innan, då tar det ca 15- 20 min på 110C. Bra om ni har sällskap och vill vara förbereda.
Efter köttet är färdigt så slänger vi inte ut saften och grönsakerna utan vi går old school, vi lägger över köttet på en rent bläck och siktar vätskan i en gryta och tjockar upp den med Maizena eller potatis mjöl. Efter en liten tid så kommer det att sippra ut vätska från köttet... för allt i världen häll inte ut det, för det är kärlek men överkurs... häll i den i din sås för extra smak!!!!!!
Du kan göra detta med all typ av kött men använder du griskött eller kyckling så byt ut rödvinet med vitvin. när det kommer ut klar vätska är gris köttet färdigt samma med kyckling men det kommer jag ta upp en annan dag, hur ni tillagar kyckling utan att få den torr som sandpapper.
Mycket bra :) Det blir säkert hur bra som helst...
SvaraRadera