Du kan laga både gravad biff och torkat kött från detta recept! Ett annat namn för torkat kött är bresola!
2kg, hel innan lår eller någon annan billig kött bit.. eller om ni vill lyxa till oxfile
5dl salt
5dl socker
3st lime
handfull svart peppar
handfull timjan
handfull rosmarin
en hel vitlök delad på mitten
6 dl port vin eller 1L mörk öl som julöl
Värm upp allt utom köttet under omrörning, se till att det inte börjar koka för då försvinner alkoholen. när saltet och sockret är upplöst är det klart. kyl ner!
Skär köttet längs med fibrerna annars blir det lätt segt. skär köttet ca 4x4 cm i tjocklek, Jag har inte provat att göra dom mindre men det borde gå så det blir mer som torkat kött ni finner i butiken! skär då köttet ca 1.5 x 1.5cm tjockt.
Lägg köttet i en lufttät mat låda eller i en större fryspåse, du kan använda en eller flera! häll över mixen med allt över köttet. låt det stå i kylen i ca 32 timmar, Här har du nu gravad biff! Nu lägger du upp köttet på galler och ställer in den i kylen helst med något under som fångar upp den lilla vätska som kan droppa ner! Lått köttet stå i 4 dagar! Så då är det klart, lägg köttet i luft tät container eller zip påsar.
Jag tror att om ni skär köttet mindre så kan ni halvera tiden till ca 20 timmar och tork tiden till 3 dagar!
Nu blir det inte helt som torkat kött som ni hittar i butiken som har en hel del E ämnen i sig men bra nära blir det... och gott!!
Kommentarer
Skicka en kommentar