Kyckling i jordnötssås med äggstekt råris.

Kina take away är bara så gott det vet ju alla men mängden ris man får är helt sinnes. Och man kan aldrig lämna kvar något ris utan man måste äta allt. Och med all glutamat i maten så blir inte kina mat så hälsosamt ändå. Även om det är sååå gott hehe
 
Så här kommer min egen lilla sunda version av en klassiker som jag lekt fram.

150gr strimlad kyckling
20gr ¼ dels hackad lök
3gr kokosfett
10gr 1 tesked jordnötssmör
50gr ½ dl kokosmjölk light
Örtsalt

40gr råris
1,5 dl vatten
1 tesked flytande grönsaks fond
40gr frusna ärter
40gr riven morot
60gr 1 ägg
Örtsalt
Malen svartpeppar

Börja med att koka råriset med vatten och grönsaks fond på medelvärme i 8-10 minuter.

Stek löken med kokosfett i 30 sekunder i en stekpanna. Lägg i den strimlade kycklingen. Låt den bli jämnt stekt och få en yta på alla strimlorna det tar ca 1 minut. Blanda i kokosmjölk och jordnötssmör och sänk värmen till medel. Låt den koka ner tills 1/3 del vätska återstår, det tar ca 8 minuter. Krydda med örtsalt.

Efter ca 8 minuter när riset är nästan klart och vattnet bort kokat så lägg i ärterna och moroten. Lått den hållas varm i på låg värme i ca 1 minut. Höj värmen och kläck i ägget. Låt ägget stekas in i riset under omröring. Det tar ca 30 sekunder. Ta bort grytan från värmen och låt den stå i ca 1 minut.





För hela rätten.      Dela på två personer.
Kalorier 566,4                 283,2
Protein 51,1                    25,6
Kolhydrater 39,2             19,6
 Fett 21                          10,5

Kommentarer