Kyckling rödvinsgryta, (coq au vin)

Nu när det börjar bli kyligt ute så sitter en varm och go gryta riktigt fint och vad bättre än att leka om en gammal klassiker coq au vin (rödvinskyckling gryta) till en sundare version även om grytor i sig inte är onyttiga alls. Men så har lagt in något roligt, (tycker jag i alla fall) jag lekte ihop hela rätten utan att använda kniv för att hacka eller skära något, vilket många av er kommer helt säkert att gilla. Allt jag använde var en skalare och ett rivjärn. Så det kan inte bli lättare när allt är tillagat i en gryta. 

Nu kan ni gånga receptet med fem och göra en stor gryta och dela upp den i fem matlådor så har ni för hela arbetsveckan.

180gr kycklingbröst
100gr riven potatis
50gr riven morot
20gr 4st syltlök
10gr torkad svampmix, blötlagd i 30minuter
1 riven vitlöksklyfta
En kvist rosmarin
En kvist timjan
2 lagerblad
1 matsked grönsaksfond
2dl matlagningsrödvin
1 dl vatten
1 matsked rödvinsvinäger
30gr 1 stor matsked kesella 1 %
1 tesked maizena
1/4 dels tesked cayennepeppar
Örtsalt
Malen svartpeppar

Värm en gryta med kokosfett och lägg i kycklingbröstet och stek båda sidorna ca 30 sekunder, Häll i rödvinet, rödvinsvinägern och vattnet, sen blanda i alla grönsakerna med timjan, rosmarin, lagerblad och grönsaksfonden. Låt den små koka på svag värme i ca 25 minuter. Ta ut kyckling och blanda maizena med lite vatten och blanda i grytan och låt den bli tjock. Krydda cayennepeppar, malen svartpeppar och örtsalt.
Servera med kesella.








Kalorier 422,3
Protein 47,7
Kolhydrater 35,2
Fett 7,7

Delat på två personer.
Kalorier 212
Protein 23,9
Kolhydrater 17,6
Fett 3,9







Kommentarer