Lammstek lågtempad med rotfrukter och öl.

Tittade ner hos mitt nya samarbetes partner Bulltofta kött i Kirseberg, Malmö. Detta företag har varit ett av Malmös anrikaste och mest omtalade köttbutik sen dem öppnade 1986. Så nu kommer ni att se fler spännande kött recept i framtiden. 

Det började bra för jag fick ett stycke kött som jag stått och dreglat över ett bra tag när jag var där inne och pratade med ägarna. I disken låg där ett marinerat stycke lammstek som inte kunde sluta flörta med mig, och som den gubbe jag är så är jag så klart svag för lammkött ”ler”

Lammsteken låg i en marinad gjord på Santa Marias Steakhouse & grill marinad med extra vitlök.
När jag kom hem skivade jag 2 stycken morötter 200g, 1 liten rotselleri 200g, 1st grovt skivad lök 200g, 2st krossade vitlöks klyftor. Lade allt i en ugnssäker påse med en halv burk 250ml mörk lättöl och lammsteken 1,5kg. Pressade ut luften och knöt igen påsen.

Placerad påsen i en ugnsform och placerade den i ugnen på 50C i 3 timmar sen ökade till 75C i 3 timmar till. Vill ni vara säkra att den blir perfekt så baka den till innertemperaturen i steken når 55C.
Ta ut och vila i 30 minuter. Ni kan äta den samma dag men den blir bäst om den får stå tills nästa dag.
När lammköttet har vilat eller nästa dag så sila av vätskan i en gryta och värm upp den och red den med antingen maizena eller guarnmjöl. Guranmjöl är bättre eftersom den inte har något näringsvärde. 

Det bästa med att tillaga det så här är att lammet blir så mört och så otroligt gott för att smakerna och safterna samlas mer än när det blir tillagat på hög värme. Plus så vi behåller näringsvärdet ännu mer än om det blivit tillagat på hög värme. 

Sen är grönsakerna fortfarande halv kokta och hårda så när ni värmer upp lammet med grönsakerna så behöver grönsakerna bli tillagade ett tag till. 






Kommentarer