Tava. (Köttgryta.)

Sist jag gjorde min grönsaksröra till veckans matlåda som jag försökte efterlikna en Tava, så fick jag höra av min flickvän som älskar Tava att den var alldeles för svag. Så vad gör man då om inte leker ihop en ny, men med ordentlig hetta som den ska vara. Har aldrig hört talas om Tava för men efter hur hon förklarade hur den skulle vara så gick jag igång och lekte loss i köket. 

Jag kan säga att för min smak så var den ordentligt het nästan för mycket men den ska tydligen bränna hål i halsen så den blev väldigt lyckad. Måste erkänna att det är en rätt jag kan göra fler gånger för man gör en stor laddning som håller sig ett par dagar.
Grönsakerna ska vara tärnade i stora bitar.

500g nötfärs
500g krossade tomater
200g 2st mindre hackad rödlök
200g 1 liten aubergine
300g 1 liten zucchini
200g 2st rödpaprika
4st vitlöksklyftor
1 matsked chili flingor
1 matsked paprika pulver
5 matskedar Bahar krydda eller All spice
40g 2 matskedar tomatpuré
20g kokosolja
Malen svartpeppar
Örtsalt


Värm ugnen till 200C
Värm en gjutjärnsgryta med kokosolja, fräs lök, vitlök och paprikapulver i ca 1 minut. Blanda i färsen, låt det brynas i ett par minuter. Blanda i resten av grönsakerna, krossade tomaterna, tomatpurén och kryddorna. Sätt in i ugnen i ca 40 minuter.




Delat på fyra portioner.
Kalorier 329,6
Protein 28,7
Kolhydrater 16,8
Fett 15


Kommentarer