Sweet & sour sås.

Så till en ny kompott till ”veckans matlåda”. Jag leker som sagt med veckans matlåda och leker fram en ny smaksättare till den annars tråkiga matlådan för det finns inget värre än att inte ha tid att laga mat varje dag och sen gå med den ursäkten till jobbet eller plugget och sen känna sig tvingad att handla något mindre näringsrikt från butiken eller kebab vagnen runt hörnet.

Allt ni behöver göra är att ta 1-2 timmar av er tid en av era dagar i veckan så har ni en matlåda för hela veckan. Och för att vi inte ska komplicera det så gör jag en ny smak varje vecka.

Var nere och handla idag och fann lite roliga grönsaker. Det finns inget mer avslappnande än att gå runt bland grönsakerna, känna och smaka på alla roliga leksaker det finns.

Denna smaksättare blev väldigt god och är något ni kan använda till nästan avd som helst. Jag har tagit en överkurs och tillsatt sambaolek, vanilj och koriander med det är överkurs och inget i behöver tillsatta om ni inte vill. Grönsakerna har jag tärnat ca halv centimeter tjocka mest för att det ser bättre ut och det tar mindre tid att tillaga.


300gr 1 stor tärnad morot
150gr 1 medelstor tärnad palsternacka
150gr 1st tärnad rödlök
150gr 1stor hackad lök
100gr ananas
1 tum stor riven ingefära

50gr tomatpuré
20gr kokosfett
2dl risvinäger
0,5dl sojasås
1 tsk steviasocker
1 tesked vitlökspulver
15gr maizena
3dl vatten
Malen svartpeppar
1 matsked havssalt

Överkurs och bara om ni önskar.
1 tesked sambaolek
1/4 tesled vanilj pulver
2 matskedar hackad färsk koriander

Börja med att värma en gryta med kokosfett tills det blir rykande varmt, sänk värmen och blanda i lök och paprika, stek allt i ca 1 minut, blanda i tomatpuré, ingefära, steviasocker och vitlökspulver och koka ihop allt i ca 30 sekunder sen häll i vinäger, sojasås, när det börjar små koka igen så häll i vatten och grönsakerna och när det börjar koka igen så sänk till under medel värme och blanda ut maizenan med lite vatten och häll i grytan. Sen låt allt puttra i ca 20 minuter. Grönsakerna ska fortfarande vara en aningen hårda och inte mjuka. Till sist krydda med malen svartpeppar och salt tills alla smakerna kommer fram. Och om ni önskar och vill att såsen ska ha lite extra kärlek i sig så blanda i sambaolek, vanilj och koriander.




Per 100gr
Kalorier 60,7
Protein 1,2
Kolhydrater 8,9
Fett 1,9

Kommentarer