Då var vi
tillbaka med veckans matlåda, denna gång ska jag försöka att göra matlådor med
andra protein källor än kyckling. Idag använder jag mig av en billig köttbit,
fransyska grytbitar som jag fick av Bulltofta kött.
Med en tryckkokare
så tar det inte mer än 1 timme annars kan det ta halva dagen i en vanlig gryta.
Använder ni en vanlig gryta får ni tillägga 2-3dl vatten och 4-5 timmar på
tillagningstiden.
Se till att
tärna köttet, potatisen, kålroten och portobello svampen i ca 1/2 cm storlek.
Svart vitlök är en fermenterad vitlök, med en fyllig och söt smak.
Super god i pasta såser och risotto, eller med kött och fisk.
Fermenterings processen tar bort vitlökens starka doft och eftersmak och lämnar en rik melass, geléliknande konsistens. En helt unik smak upplevelse som förhöjer och ger en ny dimension till din matlagning. För ett år sen kostade den ca 70kr styck nu kan man finna den på fler och fler ställen.
Fermenterings processen tar bort vitlökens starka doft och eftersmak och lämnar en rik melass, geléliknande konsistens. En helt unik smak upplevelse som förhöjer och ger en ny dimension till din matlagning. För ett år sen kostade den ca 70kr styck nu kan man finna den på fler och fler ställen.
Ni kan använda vanlig vitlök istället.
Tid 1 timme 15
minuter.
1kg tärnad fransyska grytbitar
1kg 3st tärnad bakpotatis
400g 1st tärnad kålrot
300g 5st tärnad portobello svamp
200g 2st hackad lök
1 hel svartvitlök
eller 3st hackade vitlöksklyftor
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
1st lagerblad
1dl
matlagningsrödvin 1 % (Ica)
1 tesked
paprikapulver
1 tesked malen
svartpeppar
3-4 teskedar
örtsalt
Lägg köttbitarna
med lök, svartvitlök, timjan, rosmarin, lagerblad och paprikapulver i en
tryckkokare, sätt på värmen, när det börjar fräsa, sätt på locket, låt stå på
full värme i 5 minuter, sänk till medelvärme i 25 minuter till.
Tärna resten av
grönsakerna under tiden.
Lägg i resten, sätt
på locket, låt stå i 25 minuter på högvärme. Avsluta med örtsalt.
Låter ni den stå
till nästa dag så gifter sig smakerna bättre men den är lika god att äta
direkt.
Dela upp gryta i
portioner. vill ni ha för fem dagar blir det ca 600g per portion. Ni damer som
vill ha mindre storlek på era portioner kan dela upp den i 10 portioner 300g
per portion.
För hela. 3kg
Kalorier 2221,8
Kalorier 2221,8
Protein 239,8
Kolhydrater
210,4
Fett 36,8
Per portion
delat på 5 portioner. 600g
Kalorier 444,4
Protein 48
Kolhydrater
42,1
Fett 7,4
Per portion
delat på 10 portioner 300g
Kalorier 222,2
Protein 24
Kolhydrater 21
Fett 7,4
Kommentarer
Skicka en kommentar