Tava. (Typ av ratatouille)

Så till en ny kompott/röra till ”veckans matlåda”. Jag leker som sagt med veckans matlåda och leker fram en ny smaksättare till den annars tråkiga matlådan för det finns inget värre än att inte ha tid att laga mat varje dag och sen gå med den ursäkten till jobbet eller plugget och sen känna sig tvingad att handla något mindre näringsrikt från butiken eller kebabvagnen runt hörnet.

Allt ni behöver göra är att ta 1-2 timmar av er tid en av era dagar i veckan så har ni en matlåda för hela veckan. Och för att vi inte ska komplicera det så gör jag en ny smak varje vecka.

Tava är en typ av armenisk, husmans rätt, väldigt lik ratatouille, som normalt serveras med kött och ris men jag har så klart lekt om den aning så den serveras med kyckling och potatis som ni blandar när ni vid behov, eller så blandar den med vad ni vill för den passar lika bra som en vegetariskrätt med bla tofu eller bönor.  

Tid 40minuter

500g krossade tomater
150g 1st hackad lök
3st hackade vitlöksklyftor
150g 1/2 tärnad zucchini
150g 1/2 tärnad aubergine
150g 1st hackad grönpaprika
100g tärnat äpple
50g 2matskedar tomatpure
1dl matlagningsvitvin 1 %
15g kokosolja
3 matskedar Bahar krydda eller All spice
1/2 tesked sambaolek
1/4 tesked stevia
3 matskedar citron saft
1dl hackad persilja
1/2 matsked malen svartpeppar
3 tesked örtsalt


Värm en gryta med kokosolja, fräs lök och vitlök i ca 1 minut. Blanda i Bahar kryddan, stek den med löken i ca 30 sekunder. Häll i vitvin, låt det koka in i ca 1 minut. Blanda i krossade tomater, zucchini, aubergine, paprika, äpple, sambaolek, och stevia, låt det små koka på medelvärme i ca 20-25 minuter.
Avsluta med citron saft, persilja, malen svartpeppar och örtsalt. 




Per 100g
Kalorier 37,3
Protein 0,8
Kolhydrater 4,9
Fett 1,2

Kommentarer