Fick några fina
fläskfiler av Bulltofta kött när jag besökte dem i morse och tänkte att en
matlåda med viltsmak skulle sitta fint.
Delat på 5
portioner blir det ca 400g mängd viltgryta, för 10portioner blir 200g.
Jag ska inte gå
in på hur mycket bättre jag tycker potatis är än ris och pasta men potatisen
har verkligen fått ett dåligt namn vilket den inte är förtjänt av, jag älskar potatis
för att man kan äta så mycket mer mängd för mindre energi och att den skulle ha
ett GI värde har inget med att göra när man äter potatisen med ett protein som
drar er på GI värdet, så den tabellen kan man slänga ut från fönstret och
aldrig se på den igen.
Ugnsbaka ca 800g
bakpotatis. Bakad potatis håller så mycket längre i kylen än kokt potatis som
lätt blir dålig redan efter ca 4 dagar
Potatis väger lika mycket okokt som kokt.
Potatis väger lika mycket okokt som kokt.
Med en tryckkokare
så tar det inte mer än 1 timme annars kan det ta 2-3timmar med en gryta.
Använder ni en vanlig gryta får ni tillägga 2-3dl vatten och 4-5 timmar på
tillagningstiden.
Baka av potatisen i
ugnen på 200C i ca 30-40 minuter.
Tid 1 timme.
1kg tärnad fläskfilé
400g tärnad
jordärtskocka
200g hackad lök
3st hackad
vitlöksklyfta
2dl
matlagningsvitvin 1 % (Ica)
1dl vatten
2dl milda mini mat
7 %
10g kokosfett
Handfull hackad
persilja
3st
svartvitlöksklyftor (Om ni önskar)
3 teskedar örtsalt
Viltkrydda
2st lagerblad
1 tesked vitpeppar
1 tesked rosépeppar
1 tesked grönpeppar
1 tesked enbär
1 tesked timjan
1 tesked romsarin
Lägg allt i en mortel, krossa allt ordentligt.
Lägg fläskfilé,
lök, vitlök, i en tryckkokare med kokosfett, fräs allt tills fläskfilen fått
färg, lägg i jordärtskocka, vatten och vitvin.
Sätt på locket, låt stå på
högvärme i 5 minuter, sänk värmen till medel låt det gå 40 minuter. Ta av
locket, häll i milda mini mat och krydda med viltkryddan och örtsalt, börja med
1 tesked och smaka efter till det smakar bra. Koka ner till önskad konsistens.
Specialingredienser hittar du antingen i länkar direkt i receptet eller här nedan.
För hela utan
potatis.
Kalorier 1710,4
Protein 218,6
Kolhydrater 80
Fett 50,4
Per portion delat
på 5 portioner utan potatis.
Kalorier 342,1
Protein 43,7
Kolhydrater 16
Fett 10,1
Per portion delat
på 5 portioner med 150g potatis
Kalorier 456,1
Protein 46,4
Kolhydrater 40,2
Fett 10,2
Per portion delat
på 10 portioner med 75g potatis.
Kalorier 228
Protein 23,2
Kolhydrater 20,1
Fett 5,1
Kommentarer
Skicka en kommentar