Ratatouille


Så till en ny kompott/röra till ”veckans matlåda”. Jag leker som sagt med veckans matlåda och leker fram en ny smaksättare till den annars tråkiga matlådan för det finns inget värre än att inte ha tid att laga mat varje dag och sen gå med den ursäkten till jobbet eller plugget och sen känna sig tvingad att handla något mindre näringsrikt från butiken eller kebabvagnen runt hörnet.

Allt ni behöver göra är att ta 1-2 timmar av er tid en av era dagar i veckan så har ni en matlåda för hela veckan. Och för att vi inte ska komplicera det så gör jag en ny smak varje vecka.

Med denna kan ni lätt göra flera olika rätter från. Ratatouille är en bra bas till väldigt många rätter, och i och med att ni gör ens stor laddning kan ni lätt frysa in den i portioner. Jag har även gjort en vegetarisk rätt med halloumi från denna laddning.

Dem ingredienser jag har skrivit överkurs efter behöver ni inte att använda det ger bara en djupare kropp och mer smak men inget som påverkar receptet vidare mycket. Det är det samma med örterna, ni behöver dem inte det är som sagt bara för att få en djupare karaktär till ratatouillen.



Tid 45 minuter.

200g 2st stora hackad rödlök
250g 1stor röd och en gul hackad paprika
250g 1st tärnad zucchini
250g 1st tärnad aubergine
3st hackad vitlök
500g 1packet krossad tomat
2st lagerblad
1dl matlagningsvitvin 1 %
0.5dl vitvinsvinäger
1st citronjuice
20g kokosfett
2 matskedar hackad persilja
2 matskedar hackad basilika
1 matsked timjan
1/3 tesked stevia socker (överkurs)
2st svarta vitlöksklyftor (överkurs)
1/3 tesked samabolek (överkurs)
1/2 matsked malen svartpeppar
2 teskedar örtsalt



Värm en gryta med kokosfett, fräs löken, vitlöken och paprikan i ca 2 minuter tills den är mjuk. Blanda i resten av grönsakerna och alla ingredienser förutom, örterna, citronjuicen, malen svartpeppar och örtsalt.
Sänk till medelvärme, sätt på ett lock och låt det små koka i ca 30 minuter.
Krydda med örterna, citronjuicen, smaksätt med malen svartpeppar och örtsalt. Låt svalna.




Per 100g
Kalorier 36,7
Protein 0,9
Kolhydrater 4,3
Fett 1,3

Kommentarer